Heppakakku-trilogia osa 32v_ylhäältä_IMG_5163-1

Suutarin lapsella oli onneksi ainakin tällä kertaa kengät, vaikka vähältä piti ettei käynyt toisin. Typyn 2v synttärit lähestyivät silloin tammikuussa uhkaavasti enkä ollut joulu- ja uusivuosi tohinoiden jälkeen, vielä minkäänlaista ajatusta näille tuiki tärkeille juhlille suonut. Olin suunnitellut aloittavani hänen kakkurumbansa edellisenä viikonloppuna mutta siihen tulikin pikakakku-tilaus ja se meni sitten ihan eri teeman ympärillä kuin pienen tytön 2v syntymäpäivät.

Maanantai koitti, eikä vielä leikannut yhtään. Sitten päikkäriaikaan oli vaan istuttava alas ja päätettävä teema, joka olikin sitten loppupeleissä aika simppeli homma, eli hevoset tietysti! Asumme täällä ”melkein maalla” ja neiti on todella innokas heppatalleilla kävijä, aina kun kävelylle lähdetään pitää kurvata lähitallien kautta, katsomassa heppoja laitumella. Viime kesänä hevosia oli kesälaitumella aivan oman pihatiemme toisella puolen, joten arvata saattaa, että niitä käytiin katsomassa monta kertaa päivässä.

2v_laaja_IMG_5110-35

Heppateema siis, tällä kertaa vaan pienelle tytölle sopivasti. Halusin hempeän ja koristeellisen, mutta totesin, että taikoja ei tällä aikataululla tehdä ja väkersin yhden simppelin heppakoristeen kakun päälle laitettavaksi. Päänvaivaa aiheutti myös se, että juhlijoita oli tulossa kahtena eri päivänä ja halusin edes jotenkin säilyttää sunnuntain vieraille ”illuusion” ehjästä kakusta. Muotokakku ei siis tullut kyseeseen. Olisi ollut inhottavaa tarjota seuraavan päivän juhlijoille tyyliin hepan kaula tai turpa, muiden osien ollessa jo syöty! Kaksi pientä kakkua ei myöskään oikein toiminut, koska päädyin ruusuke-kakkuun, joka tarvitsee korkeutta toimiakseen.

2v_edestä_IMG_5152-45

Heppakoriste on siis tuommoinen hieman sarjakuva-aiheinen heppanen nojailemassa heinäpaaliin, aikaa vievin osuus taisi olla hännän ja harjan tekeminen, koska halusin edes sen tehdä yksityiskohtaisesti, jotta hommaan saatiin edes jotain näköä. Lisäksi tein yksinkertaisen viirinauhan, ihan ei syötävän siis, eli tikkujen varaan keittiönarua ja viireissä luki sankarin nimi ja ikä (tekstit on tosin tarkoituksellisesti poistettu kuvista).

2v_humppatukka_IMG_5091-30

Tykkään tosiaan itse noista ruusuke-pursotetuista kakuista ja päädyin sitten muun kakun osalta semmoiseen, en myöskään halunnut käyttää keinovärejä kuorrutuksen värjäämiseen, koska paikalle oli tulossa ihan pieniä kutsuvieraita. Niinpä päädyin sokerikreemi-pursotukseen, sen kun pystyi maustamaan ja värjäämään ns. luonnollisesti.

Kakun kolme eri väriä hempeää vaaleanpunaista onkin värjätty sitten, että alimmassa ruusukekerroksessa on mukana mansikkapyreetä ja punajuurimehua, seuraavaa on vähän jatkettu vaalealla kreemillä ja ylimmässä ei ole enää kuin pelkkää punajuurimehua. Punajuurta ei kreemistä maista lainkaan, mansikan toki, mutta se oli tarkoituksen mukaista. Kreemissä näkyy myös mansikan ”siemeniä” yms. mutta eipä löytynyt tarpeeksi tiheää siivilää taloudesta saamaan noita pois, no näki ainakin, että oikeista mansikoista on kreemi tehty.

2v_ruusuke_IMG_5145-43

Kakku oli muuten suklaakakkua suklaakreemi-täytteellä, pidän siitä itse ja koska sankari ei vielä kakkua syönyt vaan muita herkkuja, niin päädyttiin äidin, ja ehkä isänkin, lemppari makuun. Typylle oli omia hörselö-kuppikakkuja ja viinirypäleitä, jotka taisivat olla sankarille vielä suurin nautinnon aihe koti-omenamehun kera!

Kakku toimi oivasti, eli lauantai kemuissa se oli tietysti vielä kokonainen, sunnuntaille sitten noin puolet syöty. Siistin toisen puolen, käänsin koristeen toiseen suuntaan, samoin kuin viirin. Kakku seinää vasten uusi puoli esille ja avot, melkein kuin olisi tarjonnut vielä sunnuntainakin korkkaamatonta kakkua! Ihan nätiltä näytti ja sankari kävikin juhlissa monta kertaa katsomassa heppaa kakun päällä, se kiinnosti eniten samoin kuin tietysti aikaisemmin viikolla auttaminen kakun leipomisessa.

 2v_yleiskuva_IMG_5132-40

Heppakakku-trilogia osa 2Heppakehys_ylhäältä_IMG_4526-29

Heppakakkua oli siis vuorossa seuraavaksikin, tällä kertaa vähän erilailla ja ihan aavistuksen isommalle tytölle, vaikka eipä 11v vielä niin kovin iso ole! Tämäkin oli yllätyskakku heppatytölle ja mitä ilmeisemmin, tämä kävi samalla tallilla kuin edellinen sankari, koska toivelistalla kakkuun olivat hepat Bailando ja Rhapsody. Ja minä kun luulin lohikäärme-kirouksen väistyneen! Eli kieltämättä hieman hymyilytti, kun kuulin, että tuo piskuinen Bailando poni oli taas toivelistalla.

Tällä kertaa tosin suunniteltiin vähän erityyppinen kakku, eli yritettiin saada mukaan sankarin ratsastuskamppeita ja lempiheppoja jotenkin kivasti yhdistellen. Sain väritiedot neidin vaatteista ja niiden pohjalta tuli kakkuun myös väritys. Tummaa sinistä ja kirkasta, melkein neon pinkkiä, oli ensin tarkoitus kakkuun päätyä. Mutta koska ajatuksena oli väriltään raikas ja pirteä kakku, niin sovittiin ettei ihan niin mustaa lähdetä tavoittelemaan, kuin mitä todellisuus esim. housuissa oli, vaan jotakin vähän raikkaampaa. Niinpä valittiin vähän hennompaa sinistä ja toisaalta raikasta pinkkiä mausteeksi.

Heppakehys_yleis_IMG_4503-25

Hepat oli kuitenkin tässäkin kakussa keskiössä ja ne ehdotin maalattavan nätteihin kehyksiin ja aseteltavan muiden harrastuskamojen kanssa, vähän ns. kuin olisivat tytön huoneessa tai pöydällä. Tämä sopi ja niinpä maalaamaan heppoja, ensin tosin piti taas kaivella sukupostin syövereistä hepoista tarpeeksi tarkat kuvat, jotta maalaaminen onnistui. Sitten vaan suti heilumaan.

Ensin vuorossa Rhapsody:

Heppakehys_rhapsody_IMG_4481-19

Sitten se Bailando, jota ei tällä kertaa vaivannut lohikäärme-kirous:

Heppakehys_bailando_IMG_4483-20

Kakun muodoksi valitsin ihan normaalin pyöreän ja tarkoitus oli, että se ns. päällystetään housuilla, mikä kuulostaa hiukka kornille mutta näin saatiin vähän lisää yksityiskohtia kakkuun.

Heppakehys_vyö_IMG_4487-22

Heppakuvat kehyksissä olivat sitten se piste iin päälle.

Heppakehys_molemmat_IMG_4483-20

Tällä kertaa käytin kehysten runkoon ja ns. maalaus-alustaan sokerimassaa, koska piti saada nopeasti kova ja kuiva kehys, joka oikeasti pysyisi tukevasti pystyssä kakun päällä. Muuten koristeet ovat marsipaania ja kaulintamassaa. Itse kakku oli tällä kertaa maidoton, tietyin reunaehdoin eli tummaa suklaata pystyi käyttämään, niinpä pohja oli suklainen ja täytteenä oli vadelmaa ja kaurapohjainen vaniljamousse.

Seuraava jonossa oleva heppakakku onkin sitten vielä hempeämpi, koska tuli huomattavasti pienemmälle sankarille!

Heppakehys_sivulta_IMG_4476-17

Heppakakku-trilogia osa 1Heppatalli_bailando edestä_IMG_4272-9

”Unelmien torttu!” Näillä sanoilla yllätyskakun saaja kommentoi kakkuaan, pienoisesta hämmennyksestä toivuttuaan. Todettakoon, että tähänastisista kakkureaktioista ihan ylivoimaisesti paras!Heppatalli_ylhäältä_IMG_4315-16

Kyseessä oli siis 9-vuotissyntymäpäiville tilattu heppa-aiheinen kakku. Kakku oli yllätys sankarille, joten vanhemmat uljaasti urkkivat lempihepat, värit ja makumieltymykset sankarilta ja niiden pohjalta suunniteltiin tämä ”unelmien torttu”. Toiveena oli saada kakkuun kaksi tytön lempihepoa, eli Chanel ja Bailando. En halunnut lähteä toteuttamaan liian naivia heppajuttua, kun kyseessä ei ollut ihan taaperon juhlat, mutta toisaalta totesin ettei kaksi kopukkaa millään mahdu järkevästi 3D hahmoina kakun päälle. Niinpä piti keksiä jotakin muuta, ja sehän oli aika itsestään selvää, missä ne hepat nyt normaalistikin asustelee, eli tallissa tietenkin!

Heppatalli_takaa_IMG_4257-5

Heppatalli_edestä_IMG_4248-3

Joten piirtelin hahmotelman tallista, josta töröttää kaksi hepan päätä ja vähän muita aiheeseen liittyviä yksityiskohtia. Suunnitelma hyväksyttiin ja sitten vaan toteuttamaan. Aikaa ei ollut kovin paljon, joten heppojen rungot piti laittaa heti kuivumaan, jotta pääsi muotoilemaan varsinaiset päät. Kuvista tutkailin heppojen värit ja piirteet ja yritin tehdä mahdollisimman samankaltaisia. Sehän oli tietty helpommin sanottu kuin tehty, entinen heppatyttö ajatteli viisaasti, että kyllähän sitä nyt ulkomuistista yhdet hepat muotoilee mutta todellisuus ei ollut aivan niin ruusuinen. Aloitin tietty vaikeammasta eli tuosta Bailandosta, vaalea voikko kun oli, niin kätevänä värjäsin massan, muotoilin hepan ja tunsin suurta tuskaa, kun otus ei lainkaan näyttänyt hevoselta. Mies arveli, kysyessäni häneltä mielipidettä, että otus oli jotain krokotiilin ja lohikäärmeen välimaastosta.

No, kieltämättä jotain Justus lohikäärmeen piirrettä siinä minunkin mielestäni oli! Noh, annoin olla mokoman lohikäärmeen ja tein toisen hepan eli Chanelin ja kummasti se näytti heti hevoselta! Päätin nukkua yön yli ja katsoa Bailandoa seuraavana päivänä uusin silmin…mutta edelleen näytti lohikäärmeeltä…

Heppatalli_sivusta_IMG_4261-6

Keksin missä vika oli Bailandon kohdalla vasta, kun maalasin hevoset, se oli tuo väri! Vaalean keltainen pohjaväritys peitti alleen kaiken hevosmaisuuden, onneksi maalattu turpa ja sieraimet poistivat Justus lohikäärme ilmeen! Pelastus, sillä aikaa ei oikein olisi ollut kuivatella uutta kopukkaa.

Mutta summa summarum, tässäpä siis ensin kyseinen Bailando:

Heppatalli_bailando_IMG_4268-8

Ja tässä huomattavasti helpompi otus eli Chanel:

Heppatalli_chanel_IMG_4264-7

Muitakin heppa-aiheisia tilpehöörejä väsäsin ja heinäpaaleista tuli minusta oikein söpöjä, samoin heppojen harjat (ihan siis nuo ”jouhet”) onnistui kivasti.

Heppatalli_yksityiskohtia_IMG_4241-1-tile

Itse talli oli suklaakakkua, täytteenään survottuja mansikoita ja jogurttivaahtoa, tämä oli uusi maku-yhdistelmä. Mutta toimiva, ainakin yhden oman koekakun perusteella, makea mutta raikas tuon jogurtin ansiosta. Kakku oli hieman hankalan muotoinen, koska siitä piti saada kapea mutta tarpeeksi korkea majoittamaan ”heppojen piilovartalot”, joten pari tukikeppiä piti varulta laittaa tukemaan rakennelmaa. Katon ja tallin sivut tein taas päivää ennen varsinaista kasausta kuivumaan, jotta ne pysyivät paremmin muodossaan mutta silti leikattavina juhlissa.

Lohikäärmeilmiö oli onneksi vain ohimenevää, osasin varoa sitä jo seuraavissa heppakakuissa, joita siis vielä postausjonossa kaksin kappalein.

Heppatalli_yleis_IMG_4283-11

Lennä lennä lentsikka!Lentsikat_dusty_edestä_IMG_3606-11

Tämä kakku olisi pitänyt postata jo aikaa sitten, mutta hieman jätättää nyt postailu, eikä joulukiireet tietenkään helpota asiaa. Mutta siis edellisen Star Wars kakun tilaaja veljeksille, meni tämäkin kakku. Alunperin oli suunnitelmissa kaksi Star Wars kakkua, mutta sitten toisille synttäreille valikoituikin teemaksi Disneyn Lentsikat. Teemahan oli ihana, eikä paljon tarvinnut inspiraatiota etsiä, sinistä taivasta, pilviä ja tietysti ne kaikkein tärkeimmät eli Lentsikat. Kyselin lempihahmoja ja niitä olivat tietty Dusty eli oranssin värinen lentokone sekä ”joku sininen” jonka päättelin olevan Skipper eli Kippari.

Lentsikat_yleiskuva_IMG_3608-12

Koristeet olisi siis hahmoteltu, nyt piti päättää kakun muoto. Tiesin, ettei kakun päälle mahtuisi kahta konetta, mutta halusin toisen kuitenkin ns. ilmaan. Päätinkin sitten tehdä kakun isolle alustalle ja vieläpä erittäin kummallisen muotoisena, jotta sain kaikki haluamani koristeet mukaan. Hangaarit oli myös saatava, sillä niihin saisin sankareiden iät ja nimet, enkä halunnut toisaalta ripotella koristeita eri sivuille kakkua, jolloin ne eivät näkyisi samasta katselusuunnasta. No, kakusta tulikin sitten kummallinen, yhtä kulmaa vailla oleva neliö, jota oli vielä korotettu päältä kuperaksi Dustya varten. Oudon mallinen, mutta tarpeen mukainen.

Lentsikat_ylhäältä_IMG_3614-14

Googlasin taas tapani mukaan mallikuvat ja tein koneiden rungot riisimuroherkusta, sitten päällystin, annoin kuivua, tein siipiä, peräsimiä, laskeutumistelineitä ja annoin kuivua jne. Monen monta työvaihetta oli näissä koneissa ja paljon vaativat kuivumisaikaa, jotta sain edes ylipäänsä kasattua. Sitten pelonsekaisin tuntein liimailin osia yhteen ja toivoin, sormet ja varpaat ristissä, että osat liimaantuisi ja koneista tulisi edes semikestäviä. Jos jonkinlaisia tukiviritelmiä tein kuivumisen ajaksi, mikä olikin vaikeaa, koska piti olla tukevaa mutta ei saanut jättää jälkiä. No, onnea oli mukana sen verran, että koneet pysyivät kasassa ja kuivuivat hyvin, joten saatoin aloittaa niiden maalaamisen. Maalaaminen olikin mukavaa hommaa, todella pikkutarkkaa mutta ihanaa. Valkoisista möhkäleistä muodostui esikuviensa kaltaisia lentokoneita, tuli mahtava fiilis!

Dusty

Lentsikat_dusty_IMG_3537-3

Skipper

Lentsikat_skipper_IMG_3535-2

Hangaarit tein myös pari päivää aikaisemmin kuivumaan, jotta pysyisivät kakun sivulla nätisti, tämä vain siksi, koska halusin niiden olevan vähän irti reunasta luoden vähän kolmiulotteisuutta. Mietin pitkään mistä materiaalista tekisin koneiden potkurit, sillä ilmassa ja lentoon lähdössä olevien koneiden potkurithan pyörii, eikä näin ollen voi olla vain paikoillaan jököttävät marsipaanipötkylät. Mietin jo isomaltoosia yms. mutta onneksi keksin liivatteen! Kaikessa yksinkertaisuudessaan leikkasin siis potkurit liivatelehtilevystä ja liimasin paikalleen, näytti minusta ainakin ihan vinhasti pyörivältä potkurilta…

Lentsikat_hangaarit_IMG_3577-8

Lentsikat_skipper_detail_IMG_3564-7

Koristeet oli sitten valmisteltu, ja nyt oli ainoastaan kummallisen mallisen kakun tekeminen ja loppuviimeistely jäljellä. Päällystin alustan myös marsipaanilla ja tein Skipperille kiitoradan. Hangaarit sai mukavasti kakun reunalle ja ne vielä onneksi mahtuivatkin siihen vaikka koko oli aivan hatusta heitetty tekovaiheessa. Pilvet muotoilin kanssa vasta viimeistelyvaiheessa, jotta ne pysyivät pehmeinä, eivätkä haittaisi kakun leikkaamista. Sitten vain Dusty ja Skipper paikoilleen ja kakku juhlille.

Lentsikat_yleiskuva_IMG_3557-6

Sisältä kakku olikin poikkeuksellinen eli hedelmäistä ja raikasta haluttiin ja tällä kertaa mentiin vaalealla kakkupohjalla, väliin tuli persikkaa ja mandariinia sekä vaniljavaahtoa. Tuli kuulemma hyvän makuinen setti ja koristelukin oli pikku Lentsikat faneille mieluisa!

Kuolemantähti valmiina taisteluun!Kuolemantähti_ylhäältä_20140917-IMG_3521

Kuulostaapa pahaenteiseltä, mutta asiaa ehkä lieventää, kun kertoo kyseessä olevan jälleen yksi Lego Star Wars luomus! Tämä kakku meni pienten veljesten yhteissynttäreille, jotka tosin olivat jo muutama viikko sitten. Poikien toiveissa oli tosiaan, kaikkien pikkupoikien tämän ”kesän” hitti, eli Lego Star Wars teemaa. Pojilta tuli, äitin avustuksella oikein kuvien kera, pari mallia lempihahmoista tai oikeammin ehkä koneista.

Toinen oli todella eksoottinen pitkillä koivilla seisova aparaatti, joka sellaisenaan hylättiin, koska sen muokkaaminen pikkukakuksi ei olisi oikein onnistunut. Mutta kun toinen lemppariaparaatti oli tämä valloittava Death Star eli kuolemantähti, niin päästiin hyvin suunnittelemaan. Hiukka tosiaan minusta pahaenteisen kuuloinen lelu, mutta saagaan tietysti sopiva. Googlasin tietty hieman lisäkuvia tuosta laitteesta ja selvisi, että siihen kuului myös tuommoinen sädettäjä – en tiedä oikeaa nimeä – mutta eräänlainen ase siis. Tässä tapauksessa huiman pelottava spagettiviritys, mutta ehkä sillä jonkinlaisen illuusion mahtavasta avaruussädetysaseesta sai aikaiseksi. Kuolemantähti on siis wikipedian mukaan pallon muotoinen alus, jossa elelee geneettisesti samanlaista kansaa, joilla kaikilla on ase…tai jotain sinne päin. Jokatapauksessa Lego leluna inspiroiva, kun koostuu monesta eri osasta ja tarjosi monta vaihtoehtoa kakuksi.

Kuolemantähti_viisto_20140917-IMG_3490

Ideoin vähän tiedustelun saatuani eri vaihtoehtoja ja lopulta ehdotin tilaajalle tätä vaihtoehtoa, eli puolipyöreää kakkua, jossa olisi ns. yksi Kuolemantähden lohkoista avattu ja sieltä näkyisi tavallaan laitteen sisälle. Näin Lego hahmot saisi aseteltua kivasti ja saisin vielä tuon sädettäjäksi ristimäni värkin vielä johonkin mukaan. Suunnitelma hyväksyttiin ja sitten se olikin toteutusta vaille.

Ensin piti ryhtyä tuon sädettäjän kimppuun, koska en ollut ollenkaan varma miten se pysyisi kasassa. Vähän kuivatteluvaiheita ja ihmeellisiä tukia, niin kyllä siitä ihan tukeva tuli. Säteet olivat mitäpä muutakaan kuin spagettia! Tosin sädettäjässä oli myös kakun ainut ei syötävä osuus, eli yksi pitkä cocktailtikku oli laitettava tuohon aseen ns. keskelle, jotta sain sen vielä asetettua kakkuun tukevasti. Kuljetukset on aina se haaste, jos olisimme Jenkeissä, missä kakut monesti kasataan vasta ns. paikan päällä, voisi näitä tukia varmaan jättää pois. Mutta ei täällä keskisessä Suomessa, ikinä ei voi tietää mikä Tommi Mäkinen sattuu auton rattiin kakkukuskiksi – when the road is very slippery, niin hiukka on varmisteltava.

Kuolemantähti_sädettäjä_20140917-IMG_3486

Mutta tosiaan sädettäjän jälkeen oli taas vuorossa Lego ukkoja, Luke Skywalker oli vielä ihan iisi juttu mutta tuo Darth Vader ja sen pää/koppa/kypärä mikä lie oli vaikeampi toteuttaa. Ihana kyylätä naama kovana netistä tuota kypärää ja yrittää toistaa muodot tuommoiseen pikkuiseen reilun sentin kokoiseen päähän, ihan ei mennyt kaikki viivat kohdilleen mutta ehkä siitä tarpeeksi tunnistettava tuli silti. Sitten piti vähän näperrellä muutakin rekvisiittaa, jotta oikeasti näyttäisi siltä kuin laitteeseen näkisi sisälle, tein myös yhden ihan pikkuisen R2D2:n josta tulikin minusta tosi söpö. Oli nyt edes jotain söpöä Kuolemantähdessäkin! Huomasitteko, tiesin yhden aparaatin jo ihan tolleen lonkalta nimeltä, ehkä mun Star Wars tietämättömyys on vielä pelastettavissa olevaa.

Luke Skywalker

Kuolemantähti_luke_20140917-IMG_3480

Darth Vader

Kuolemantähti_darth_20140917-IMG_3495

Ja söpöäkin söpömpi R2D2, kokoa huimat 2cm.

Kuolemantähti_r2d2_20140917-IMG_3490

Itse kakku koostui vaniljapohjasta, täytteenään puolukoita sekä kaneli-kinuskivaahtoa. Yhdistelmä on mielestäni kiva ja sopi syksyiseen kakkuun. Täytin kakun pyöreimpään taikinakulhooni ja yllättävän hyvin pysyi muodossaan, ihan jämpti pallero tuli. Koristeet ja kuorrutus on taas marsipaania, Lego pallurat pursotettua pikeeria. Yritin pitää kakun muuten simppelinä, jotta tosiaan fokus olisi noissa Lego hahmoissa, niinpä muuhun kakkuun tein vain vähän muotoviivoja, levyjä ja ruuvinpaikkoja. Aika lempeä tuli nimestään huolimatta tästä, tosin pienten poikain synttäreille, ei varmaan haitannut vaikka oli tämmöinen vähän ystävällishenkisempi Kuolemantähti.

Kuolemantähti_yleiskuva_20140917-IMG_3442

 

© Copyright Praliini | Sivusto: Pikselipaletti