Jotakin kaunista ja syksyistä…Syyskakku_keskeltä_20140926-IMG_3812

Näillä sanoilla alkoi tämän kakun suunnittelu, kun ystäväni halusi yllättää äitinsä ja juhlistaa tämän 60-vuotissyntymäpäivää. Äidin lempipuuhia oli luonnossa liikkuminen sekä kaikenlainen luonnonantimien hyödyntäminen, innokas marjojen poimija ja muutenkin ns. syksyihminen. Kakkuun sain aika vapaat kädet, tai no oikeastaan kokonaan vapaat kädet, koska ainoat toiveet olivat, että jotakin kaunista, syksyisiä värejä ja mielellään jotain luonnonläheistä.

Syyskakku_ylhäältä_20140926-IMG_3828

Syyskakku_edestä_20140926-IMG_3791

Pohdiskelin hieman erilaisia vaihtoehtoja ja nyt jos koskaan tulisi editointi-ongelmia, mikä täydellinen ideoiden ylitsepursuavuus! Olen itse myös ns. syksyihminen, pidän syksyn väreistä, kuulakkaista keleistä, punertavista vaahteroista, kirpeästä ilmasta, kun luonto vain kaunistuu entisestään kesän jälkeen. Eli ideoita oli vaikka muille jakaa, aivan ihana teema. Mutta yksi juttu ei jättänyt rauhaan, eli jonkinlainen saavi tai kori täynnä syksyn juttuja. Marjoja, lehtiä, kurpitsoja, omenoita, kukkia, tammenterhoja eli kaikkia ihania syksyisiä asioita. Ehdotin tätä ystävälleni ja hän innostui myös suunnitelmasta.

Syyskakku_yleisotos_20140926-IMG_3753

Niinpä tuumasta toimeen, kurpitsoihin ja omenoihin riisimuroherkusta rungot, muut koristeet eivät runkoja tarvinneet, joten tiedossa oli vain oikeiden sävyjen värjäystä ja muotoilua. Lehtiin punaista, keltaista, ruskeaa, murrettua vihreää, kurpitsoihin raikasta oranssia, mutta omenat päätin viime hetkellä vain maalata. Ajattelin sävyn olevan näin omenaisempi, kirkkaampi ja melkoisia jouluomenoita noista nyt kyllä tulikin, ei ehkä kovin syksyisiä, vaikka yksi omista omppupuistamme kyllä tekeekin vallan tummanpunaisia syysomenoita. Tein myös kukkia, pihlajanmarjoja ja kokeilinpa tehdä muutaman tammenterhonkin.

Tässä ne näkyykin, kurpitsoista tuli omia suosikkejani, niitä olisin mieluusti tehnyt lisää vaikka kuinka!

Syyskakku_kurpitsa_20140926-IMG_3752

Koristeet olivat valmiina ja kuivumassa joten oli taas aika ruveta leipomaan. Pikkuapurini on jo kokenut leipoja, eikä tarvinnut kuin todeta, että äitilla on nyt keittiöpuuhia, niin hän haki kanssa oman essunsa ja rupesi siirtelemään tuoleja itselleen korokkeeksi. Oma kippo, omat vispilät ja muut kapistukset, vähän jauhoja ja tyrnimuroja, niin typy viihtyy helposti reilun puoli tuntia tehden omia taikinoitaan. Juuri sen aikaa, että äiti kerkeää saada pohjat uuniin ja pääsee leikkimään tuoleilla juna-leikkiä. Siivo on kyllä aina aivan järkyttävä kun jauhoja on vähän muuallakin, kuin mihin niitä kuuluisi laittaa mutta pääasia on, että typy viihtyy. Imuri on onneksi keksitty!

Kakussa oli suklaapohja ja syksyinen teemaan sopiva täyte eli summittain survottua puolukkaa ja kinuskivaahtoa. Koristeet tosiaan marsipaania kuten myös ”saavi”. Kakku on ihan perus pyöreä kakku, mutta hieman alaosastaan kavennettu, jottei se kallistuisi väärään suuntaan kreemin ja päällystyksen jälkeen. Tein saavin lankut edellisenä päivänä kuivumaan, jotta ne säilyttäisivät muotonsa paremmin kun päällystän kakun.

Kasausvaiheessa liimasin kreemillä lankut yksitellen ja sidoin koko paketin ”vanteilla”, lisäsin kuivatetut kahvat saaviin ja sitten olikin aika päästää luovuus valloilleen ja sommitella koristeet paikoilleen. Luulin tehneeni koristeita liikaa, mutta yllättävästi ne vaan kaikki hujahtivat saaviin ja löysivät paikkansa.

Kahvat olivat hiukka haasteelliset saada jämähtämään paikalleen, mutta parin vesipullon avulla tukien onnistui kuitenkin. Ja kyltti, sen piti olla hienovarainen viittaus juhlaan, harva kai haluaa sitä omaa ikäänsä kissankokoisilla kirjaimilla kakun kohokohdaksi 😉

Syyskakku_kahva_20140926-IMG_3766

Syyskakku_kyltti_20140926-IMG_3764

Lopputuloksesta tuli oikein kiva, syksyinen, värikäs ja kaunis. Syntymäpäiväsankari oli kuulemma yllätysjuhlistaan aivan sanaton, ihana oli olla mukana tekemässä yllätystä, nämä ovat aina niitä mahtavimpia kakkutilauksia.

Jätä kommentti


Nimi / Nimimerkki*

S-posti (ei julkaista)*

Website

Sinun kommenttisi*

Julkaise kommentti

© Copyright Praliini | Sivusto: Pikselipaletti